Vil engasjere lokalsamfunn i Tanzania

Upendo Peneza har lenge vært interessert i utvinningsindustrien i hjemlandet. Tanzania har store naturressurser, spesielt i gruvedrift, og hun mener at pengene ikke går lokalbefolkningen til gode. Derfor har hun nå engasjert seg i problemstillingene på heltid. Foto: Christine Amdam.

Peneza studerte egentlig sosiologi på universitetet i hjembyen Dar-Es-Salaam. Hun var så engasjert i problemstillingene omkring utvinningsindustrien i landet, at hun fant ut at hun måtte droppe ut av studiene og kun jobbe med det hun brenner for. Hun fikk jobb i organisasjonen ”Agenda Participation 2000.” 

- Vi er en frivillig organisasjon som jobber med å få et godt styresett og et godt demokrati i Tanzania. Vi vil engasjere folk, og fortelle dem hva som foregår i landet vårt, sier Peneza.

- Hvorfor har du alltid vært så interessert i utvinningsindustrien?

- Vi har masse naturressurser i Tanzania, spesielt innen gruvedrift. Inntektene som kommer fra dette går ikke innbyggerne eller myndighetene til gode. Alt for mye går til utenlandske selskaper. Jeg ble også lei av å se på at våre egne ikke fikk jobbe i selskapene. De hentet heller arbeidskraft utenfra. Jeg vil åpne for at våre egne får opplæring slik at de kan komme ut i arbeid, forteller hun engasjert.

false

Upendo Peneza mottar diplom fra Elizabeth Wallman for å ha fullført TRACE-programmet. Foto: Christine Amdam.

Døråpner

Peneza begynte å jobbe for organisasjonen i slutten av juni, og det var helt tilfeldig at hun hørte om TRACE-programmet.

- Jeg møtte en person på et møte jeg var på, og han spurte hvilke interesser jeg hadde. Da han hørte hva jeg er engasjert i, spurte han om jeg hadde hørt om TRACE. Han fortalte at det var kursing på temaene, og at noe skulle foregå i Norge. Jeg hadde jo ikke hørt om det, men sjekket det ut på internett med en gang jeg kom hjem, forteller hun.

Det viste seg at det var søknadsfrist allerede dagen etter, men hun rakk å få godkjennelse fra sjefen i organisasjonen, få papirene i orden og sendt inn søknaden innen fristen. Senere ble hun en av deltakerne som ble tatt opp i programmet.

Skal bruke kunnskapen

Peneza forteller at hun har fått mye ut av å være med på TRACE-programmet.

- Jeg har utvidet kunnskapen min. Dette er kompliserte temaer, og det har vært fint å få jobbe i dybden. Jeg føler spesielt jeg har lært mye om å lese og analysere kontrakter, samt om EITI, forteller hun.

Tanzania er et av landene som er en del av EITI i dag. Hun gleder seg til å komme tilbake til hjemlandet for å bruke det hun har lært. Under en av kursdagene i Kampala lærte blant annet deltakerne å regne på hvor mye av profitten som går til staten og hva som går til selskapene.

- Det er komplisert, men jeg gleder meg til å komme hjem å regne på dette. Da har jeg bevis for at alt for lite av overskuddet kommer lokalbefolkningen til gode. Jeg skal reise ut til lokalsamfunnene og fortelle hva jeg har lært. Det som hjelper er å engasjere befolkningen. Da kan vi sammen påvirke politisk, sier Peneza.