Shell ut med millionerstatning etter oljesøl i Nigeria

En delegat fra Amnesty International viser hvor mye olje det er i en av elvene i Niger-deltaet etter oljelekkasjer. Foto: Jenn Farr/flickr.com

Oljeselskapet Shell har inngått et forlik om å betale millionerstatning til fiskere og lokalsamfunn i Nigeria etter to store oljeutslipp i landet.

– Vi er veldig fornøyde, det har vært en hard kamp som vi har jobbet med i mange år, sier advokat Leigh Day, som har kjørt saken for fiskerne i Nigeria, til BBC.

55000 fiskere i Bodo i Nigeria får til sammen 35 millioner kroner i erstatning. Det blir 25 000 kroner til hver fisker som tilsvarer tre års minimumslønn. Lokalsamfunnet får utbetalt en erstatning på 20 millioner kroner.

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men allikevel lever store deler av befolkningen i fattigdom. Livet til fiskerne i det rammede området er tøft etter mange år med lekkasjer og oljesøl. De to lekkasjene som Shell nå betaler erstatning for fant sted i 2008 og 2009, men det har vært flere lekkasjer og utslipp i Nigeria både før og etter. Disse lekkasjene har også ført til omfattende forurensning.

Må rydde opp

Ifølge forliket skal også Shell rydde opp i det rammede området som ligger sør i Nigeria. På grunn av forliket unngår Shell en rettsak, og pengene skal allerede være betalt ut.

– Dette er en milepæl, og en viktig seier for fiskerne som ble rammet. Det kommer til å komme lignende saker i fremtiden, sier Beate Ekeløve Slydal i Amnesty International Norge til NRK. 

Det britisk-nederlandske eide selskapet Shell har i mange år unngått å ta ansvar for lekkasjene. De påpeker at de fleste lekkasjene som skjer skyldes tyveri og ulovlig raffinering, og har brukt det som et av sine hovedargumenter. 

– Det at man har klart å få Shell til å innrømme at oljeutslippene skyldes at de ikke har tatt vare på sine rustne, gamle oljeledninger, og at man var villige til å inngå et forlik og betale erstatning til disse fiskerne, det er et veldig viktig skritt i riktig retning med å sørge for oppreisning til mennesker som har vært utsatt for denne type miljøødeleggelser, sier Ekeløve-Slydal.

Nigeria var et av landene som deltok i Publish What You Pay Norges TRACE-program i 2008/2009.