Profitt framfor sikkerhet

Tyrkia opplever nå det som ser ut til å være den verste gruveulykken i landets historie. Ifølge gruvearbeiderne er det ingen sikkerhet i gruva.

- Det er ingen sikkerhet i gruven, sier arbeideren Oktay Berrin til nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK.

Han hevder at ledelsen av gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger, og at de lokale  fagforeningene fungerer som nikkedukker.

Nå melder tyrkiske medier at gruveeieren for to år siden skrøt av hvor mye han tjente på driften. Det var etter at han hadde kuttet kraftig i driftskostnadene, skriver NRK. Dette ble blant annet gjort ved å hyre inn uorganisert arbeidskraft fra underselskaper. På den måten kunne eierne kutte lønnsutgiftene. Selskapet produserer omkring 2,5 millioner tonn kull i året, og er den største kullprodusenten i Tyrkia.  

Privatisering

Kullgruven i Soma ble privatisert i 2005. Soma Holding selger produskjonen sin til den statlig eide kullprodusenten TKI. De får 15 prosent av inntektene. 

Tyrskiske fagforeninger mener at privatiseringen har gjort arbeidsforholdene i gruvene farligere. De vil streike i protest og krever at eierne stilles til ansvar. 

Bare for et par uker siden var sikkerheten til gruvene i Tyrkia oppe i parlamentet. Det største opposisjonspartiet (CHP) krevde en inspeksjon av gruvene i landet, melder BBC.

Eksplosjon

En feil på det elektriske anlegget skal ha forårsaket en stor eksplosjon inne i gruva, som igjen satte i gang en brann som fylte gruvegangene med røyk. Det var 787 gruvearbeidere inne i gruva da ulykken skjedde. Torsdag morgen er det bekreftede antallet døde 282. Det er fortsatt 120 arbeidere sperret inne i gruven. 

Håpet om å redde ut flere overlevende blir mindre og mindre for hvert minutt som går. De er sperret inne to kilometer under bakken og fire kilometer fra utgangen. Gangene er fylt med røyk og kullos, og de fleste omkomne har mistet livet på grunn av CO2 og kullosforgiftning.

Pårørende strømmer til

- Det finnes ikke noe håp, forteller en 30 år gammel mann til AFP, ifølge VG

Han hastet avgårde til gruveinngangen da han skjønte at broren var savnet. Han forteller at han tok seg 150 meter inn i gruven, men måtte snu på grunn av gassene. Mannen skjønner at det har gått for lang tid, og har mistet håpet. Gruven ligger i Soma, 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet. Mye av næringsvirksomheten i provinsen er basert på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk.

Tyrkiske myndigheter frykter det verste, og den tyrkiske energiministeren Taner Yildiz opplyser til AFP at dette ser ut til å bli den verste gruveulykken i Tyrkias historie. Den forrige store enkeltulykken skjedde i 1992, og kostet 263 mennesker livet. Det var på grunn av en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Nettopp kontrollert

Kullgruven ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. Men arbeiderne mener at sikkerheten ikke er god nok.

Flere av gruvearbeiderne som er hentet ut av gruven har hatt på seg gassmasker, men maskene har ikke klart å holde ute kullosen for alle. Det har blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt.

Eieren av gruven, Soma Komur Isletmeleri, opplyser til BBC at de har satt i gang en etterforskning, men at eksplosjonen skjedde på tross av «høyest mulige sikkerhetstiltak og stadige kontroller.»

Den øverste lederen for en av de store fagforeningene i Tyrkia, Kani Beko kaller ulykken en massakre, ifølge NRK. Gruvearbeidere krever nå at både energiministeren og arbeidsministeren går av.

- Dette er ikke ulykker, men drap, sa fagforeningslederen Tayfun Görgün onsdag. 

Landesorg

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har avbrutt et besøk til Abania for å besøke området der ulykken fant sted. Han har nå erklært tre dager landesorg. Alle flagg på offentlige bygninger og tyrkiske ambassader og konsulater i utlandet, skal fires på halv stang og vaie slik i tre dager til minne om de døde gruvearbeiderne i Soma i det vestlige Tyrkia.