Oljefondet må trekke seg ut av okkuperte områder

Industri Energi kommer med en klar oppfordring til Oljefondet om at de må trekke investeringene fra oljeselskap som snart skal starte oljeboring i okkuperte områder på kysten av Vest-Sahara.

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, eier aksjer for 65 millioner kroner i det amerikanske selskapet Kosmos Energy. Selskapet skal snart i gang med oljeboring utenfor Vest-Sahara. Et område som er okkupert av Marokko.

– Dette er svært uetisk. Oljefondet må trekke seg ut av okkuperte områder hvor oljeselskaper leter, eller planlegger å lete etter olje, sier internasjonal rådgiver i Industri Energi Amalie Hilde Tofte, til NRK.

KLP vil at Oljefondet skal følge etter

I 2005 trakk Oljefondet seg ut av det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee fordi selskapet planla oljeboring i Vest-Sahara. Den gangen sa Oljefondet at de trakk seg ut fordi de mente at selskapet brøt med grunnleggende etiske normer.

– Det vil være merkelig om dette argumentet ikke skal gjelde i 2014, sier Tofte i Industri Energi.

Storebrand, Skagen Vekst og KLP trakk seg også ut av Kerr-McGee i 2005. Sistnevnte har også solgt seg ut av 27 kullselskaper den siste tiden. De håper at Oljefondet vil følge etter.

– Oljefondet er mye større, og har vesentlig mer makt til å påvirke enn KLP. Til nå har de ikke vært så flinke til å fortelle hva de bruker makten til eller hvilke resultater de oppnår, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP, til Dagens Næringsliv.

Ny rapport

I går overleverte siviløkonom Martin Skancke en rapport med råd om hvordan Oljefondet skal håndtere sine investeringer i olje- og kullselskaper. Ekspertutvalget som har skrevet rapporten har blitt ledet av Skancke og ble nedsatt av Finansdepartementet 4. april i år. Ekspertgruppen mener at Oljefondet må være mer åpne omkring sine investeringer.

– Oljefondets investeringer kan ikke være en lukket sort boks. De må være mer åpne enn før om sine investeringer og vurderinger av bærekraft og klima, sa Skancke da han overleverte rapporten til finansminister Siv Jensen i går. 

Utvalget fraråder generell utestengelse av kull- og oljeselskaper, og foreslår i stedet flere tiltak for å styrke oljefondets håndtering av klimarisiko. De foreslår at Oljefondet kommer med et nytt klimakriterium, hvor Oljefondets etikkråd bør utforme reglene.

Utvalgets forslag får hard kritikk fra miljøbevegelsen. WWF og Framtiden i våre hender skriver i et innlegg i Dagsavisen denne uken at Oljefondet må bli ”en kullfri pengebinge.” De krever at Oljefondet følger etter private fond som KLP og trekker seg ut av alle kullselskaper. De foreslår at Oljefondet heller burde satse på fornybar energi.

Rødgrønn enighet

Ifølge Dagens Næringsliv er det et flertall i Stortinget om at Oljefondet skal trekke seg ut av kullinvesteringer. Da ekspertutvalget la fram sin rapport i går, skrev AP-leder Jonas Gahr Støre på Twitter, at Arbeiderpartiet fortsatt mener at Oljefondet bør trekke seg ut av kullselskaper.

– Pokker heller president, jeg vil pælme kull ut av Oljefondet, sa Snorre Valen fra SV, ifølge abcnyheter, da Oljefondet ble debattert i Stortinget før sommeren.

Også Krf og Venstre er åpne for en utelukkelse av kullselskaper. Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han vil snakke med sentrumspartiene. Det var Krf og Venstre som fikk regjeringen til å nedsette ekspertutvalget.

Må komme borgerne til gode

Blant selskapene som planlegger oljeboring i Vest-Sahara er også franske Total, hvor Oljefondet har en eierandel. KLP har trukket sine investeringer i Total. Industri Energi mener at oljeressursene bør komme innbyggerne til gode, og at slik det er i okkuperte Vest-Sahara nå vil det være lite sannsynlig.

– Engasjementet fra Industri Energi har nå resultert i et landsmøtevedtak hvor de ber Oljefondet gjøre noe med situasjonen. Vi krever at selskapene umiddelbart avbryter jobben, og vi ber Statens pensjonsfond trekke seg ut av selskapene dersom de fortsetter letingen, sier Amalie Tofte i Industri Energi, til NRK.