For 20 år siden var han nær ved å bli hengt da han demonstrerte mot korrupsjon i oljeindustrien. Nå er Ledum Mitee formann for Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) i hjemlandet, og han forteller at lite har endret seg.
Mitee var den eneste av 10 Nigerianske aktivister som ble frifunnet av en militær domstol for 20 år siden. De var tiltalt for å ha organisert drapet på fire rivaler. På den tiden var han visepresident i en organisasjon som krevde at Royal Dutch Shell Plc og den daværende regjeringen skulle komme med kompensasjoner til lokalbefolkningen. Områdene deres var plyndret og ødelagt etter oljeutbygging.
Nå jobber Mitee aktivt for å få gjennom åpenhetsstandardene til EITI i Nigeria, men han har ikke blitt noe særlig mer optimistisk.
- Regjeringen ignorerer stort sett alle rapportene våre, og vi får ikke den støtten vi trenger fra regjeringen til å gjøre de nødvendige endringene og åpenhetstiltakene som trengs i oljeindustrien i landet, sier Mitee til businessweek.com.
Publiserer ikke kostnader
Mitee mener at oljepengene ikke når frem til de som trenger det, og at selskapene og regjeringen holder inntekter og kostnader for seg selv. Ifølge National Bureau of statistics lever 56 prosent av Nigerias befolkning for 1 dollar om dagen. Olje- og gasseksporten i Nigeria står for 80 prosent av landets inntekter.
EITI i Nigeria, også kalt NEITI ble opprettet i 2004, etter at regjeringen gikk med på å følge internasjonale standarder som krever at olje-og gruveselskaper må publisere alle betalinger, og at myndighetene publiserer hva de har mottatt. For syv år siden fikk Nigeria en lov som tillater NEITI å samle inn og analysere betalingsdata fra alle energiselskaper som opererer i landet, blant annet Royal Dutch Shell PLC, Exxon Mobil Corp, Chevron Corp og Italias Eni SpA.
Kollegaene ble henrettet
I 1994 krevde Mitee og de andre aksjonistene erstatning fra Shell og regjeringen. Da hadde lokalbefolkningen i mange år vært utsatt for forurensning fra oljeindustrien. Den hadde ødelagt fiskeri- og landbruksområdene i Delta-regionen hvor Mitee er fra. I 1995 ble de andre aktivistene hengt, mens Mitee slapp unna. Henrettelsene fikk sterk kritikk fra blant annet tidligere president i Sør-Afrika, Nelson Mandela.
Ledum Mitee tok over som leder for bevegelsen for de overlevende av Ogoni-folket etter den brutale hendelsen, og han var leder for organisasjonen til 2012. Da ble han utnevnt til å lede NEITI av president Goodluck Jonathan. Men nå opplever han at Nigeria ikke har kommet seg noe særlig videre når det gjelder åpenhet og korrupsjon i olje- og gassindustrien.
PWYP-ansatt arrestert i Niger
Tidligere i sommer ble Ali Idrissa, som koordinerer Publish What You Pay i Niger arrestert sammen med en rekke andre aktivister. Det var i forbindelse med at den franske presidenten Francois Hollande besøkte Niger. Idrissa og de andre aktivistene som ble arrestert hadde på forhånd varslet at de kom til å demonstrere under besøket. For å unngå demonstrasjoner arresterte politiet i Niger ti personer fra sivilsamfunnet, inkludert Idrissa.
Les mer om arrestasjonen av Idrissa her.
Ali Idrissa har lenge vært aktiv for mer åpenhet i olje- og gassindustrien i hjemlandet. Han er også med i det internasjonale styret av EITI. Nylig ledet han en kampanje for å sikre at Niger fikk en god og åpen kontrakt med selskapet AREVA som utvinner uran i Niger. I august var han i Washington D.C. for å delta på ”U.S.-Africa Leaders Summit”
Les også: "50 afrikanske ledere til toppmøte i Washington D.C."