Det skriver Dagens Næringsliv i en leder denne uka. Avisen er lei av at multinasjonale selskaper unngår å betale skatt, fullt lovlig.
I samme avis kunne vi lese at Google kun skatter én promille i Norge. Det multinasjonale selskapet solgte annonser for over 1,9 milliarder i Norge i fjor, men skatten de betalte var bare på 1,9 millioner.
Det er digitalbyrået iProspect som har estimert at Google solgte reklame for 1,9 milliarder kroner i fjor. Dagens Næringsliv skriver at Google Norway står oppført med 81 millioner kroner i inntekter, men at de skattet knappe 1,9 millioner.
Skatteflukt
Årsaken til at Google ikke betaler skatt i Norge er at de fører inntektene over på Googles irske selskap. Ifølge DNs oversikt går overskuddet videre til skatteparadiser som Nederland og Bermuda, og selskapet klarer på den måten å unngå å betale noe som helst skatt.
– Google kommenterer ikke regnskapstallene utover det som er offentliggjort. Det betyr at vi heller ikke kommenterer estimater, påstander, spekulasjoner eller kommenterer til årsregnskapet, skriver pressekontakt i Google, Hedda Bull Hansen Sarhan i en epost til DN.
Og Google er ikke alene om å drive denne skatteslalåmen. Kjente selskaper som IKEA, Starbucks, Apple og Amazon flytter også overskuddet til skatteparadis, og betaler ingen skatter på veien.
Les: ”– Tror ikke Google vil få mer i skatt”
Politikerne må ta ansvar
– Det er naturlig at selskaper forholder seg til denne konkurransen og etablerer seg der betingelsene er best, skriver styreformann i iProspect, Eric Schmidt, ifølge DN.
Han mener at selskapene vil føye seg etter nye skattesystemer hvis politikerne får på plass det. Rett før sommeren ble et samlet Storting enig om å styrke loven om land-for-land-rapportering, hvor selskaper blant annet blir pålagt å rapportere også fra skatteparadiser.
Publish What You Pay Norge mener at dette er et viktig skritt i riktig retning og en stor seier for åpenhet. Men for å sette en stopper for selskapenes skatteunngåelse må flere elementer på plass i loven.
PWYP Norge forventer at regjeringen gjennomfører de nødvendige endringene i regelverket ved å:
1) Innta fulle kostnader i land-for-land rapporteringen.
2) At selskaper må rapportere fra alle land de er registrert i uten unntak.
3) At opplysningene tas inn som noter til årsregnskapet for å unngå at annet enn reelle regnskapstall rapporteres.