Omkring 12.000 gruvearbeidere dør på arbeidsplassen i året. Atle Høie i Fellesforbundet forteller til NRK at pengegrådighet gjør gruvearbeid til et av verdens farligste yrker.
Forrige uke mistet 301 gruvearbeidere livet i en gruveulykke i Soma i Tyrkia. Det er den verste gruveulykken i Tyrkias historie, men ikke den eneste. På verdensbasis blir dette tallet lite. Ifølge den internasjonale arbeiderorganisasjonen IndustriAll omkommer rundt 12.000 mennesker i gruveulykker hvert år. Den verste ulykken noensinne var i en kullulykke i Kina i 1942, ifølge NRK. 1572 gruvearbeidere mistet livet etter en eksplosjon.
- Ulykker slik som denne i Tyrkia skjer på grunn av manglende sikkerhets- og tilsynstiltak fra myndighetene og pengegrådighet fra gruveeiere, sier internasjonal rådgiver i Fellesforbundet, Atle Høie, til NRK.
Mørketall
Ifølge Høie er det reelle tallet for antall omkomne i gruveulykker enda høyere. Illegale gruver jobber utenfor arbeidsmiljølover og ulykker blir ikke alltid registrert.
Det er en generell tendens at gruveeiere er mer opptatt av profitt framfor sikkerhet. For ikke lenge siden skrøt eieren av gruven i Soma i Tyrkia over hvor mye han hadde spart inn etter at han tok over som eier. Han kuttet kraftig i driftskostnader og hyrte inn arbeidere fra underselskaper.
Les også ”Profitt framfor sikkerhet.”
Massakre
Tyrkiske gruvearbeidere mener at ulykken i Tyrkia var en massakre på arbeidsfolk. De kritiserer sikkerheten kraftig og krevde forrige uke at arbeidsministeren og energiministeren skulle gå av.
Fagforeningslederen Kani Beko forteller til den tyrkiske avisen Hüriett at arbeidsforholdene er uklare, med et stort antall underleverandører som arbeider inne i kullgruven, ifølge NRK.
– Det er underleverandører i både andre og tredje ledd som arbeider i gruven, sier han til Hürriyet.
25 personer pågrepet
Søndag pågrep tyrkisk politi 25 personer på grunn av gruveulykken. De er mistenkt for forsømmelser som kan ha bidratt til ulykken. Fem av disse er siktet for uaktsomt drap, ifølge NRK.
Blant de pågrepne finnes styreleder for Soma Holding og sønnen til gruvebaronen, Can Gürkan, sjef for det underliggende gruveselskapet Soma Kömur, Akin Celik, og nestsjef Ertan Ersoy. Hovedeieren av gruven, Alp Gürkan er imidlertid ikke arrestert. Flere spekulerer i hvorfor han får gå fri, og en teori er at han har tette bånd til regjeringen, og at han er en av regjeringspartiets største bidragsytere.