Gransket gullgruve i Afrika

Kenneth Lia Solberg. Foto: Christine Amdam

I desember mottok Kenneth Lia Solberg PWYP Norges journaliststipend på 50.000 kroner. Han reiste til Tanzania for å granske konsekvensene av verdens største gullutvinner. Konsekvensene viste seg å være langt mer alvorlige enn han hadde fryktet.

Solberg hadde gjort en god del gransking av gruveselskapet før han reiste til Tanzania i mars i år. African Barrick Gold har flere gullgruver over hele Afrika, og i Tanzania har selskapet unngått å betale skatt i en årrekke. Dette har selskapet klart ved å rapportere om underskudd i gruvevirksomheten. Men da Solberg kom ned og møtte lokalbefolkningen som bor rundt gullgruven North Mara nordvest i Tanzania, var det ikke bare pengestrømmer som fanget oppmerksomheten hans.

- Det viste seg at det har vært en rekke drap rundt gullgruven. Jeg møtte flere familier som har mistet et familiemedlem ved gruven. Ifølge flere kilder jeg møtte der nede skal omkring 70 personer være drept de siste to årene, forteller Solberg.

Politiet som samarbeider tett med gullprodusenten mistenkes å stå bak de fleste av drapene. Og reportasjen han skrev fikk fokus på dødsfallene rundt gruven.

Les saken som sto på trykk i Dagsavisen mandag 2. Juni her

Samarbeid med journalister i Sør

Journaliststipendet ”Follow the money” ønsker å støtte journalistikk som synligjør sammenhengen mellom kapitalflukt og utvikling. Stipendet har som mål å utvikle journalistisk faglig kunnskap og kompetanse på feltet, samt fostre samarbeid mellom journalister i Norge og i ressursrike land i Sør. Kenneth Lia Solberg samarbeidet med flere lokale journalister, blant annet Miguel Suleyman som er redaktør for Mwanza-regionen i avisa The Citizen.

- Både jeg og de journalistene jeg samarbeidet med i Tanzania lærte mye om situasjonen i North Mara. Vi oppdaget også at African Barrick Gold er et selskap det er vanskelig å komme inn på. De har saksøkt mange journalister tidligere, så vi prøvde å være forsiktige, sier Solberg. 

Solberg fikk aldri møte noen i gruveselskapet, men fikk svar på epost gjennom et PR-byrå. De bekreftet at det hadde forekommet drap ved gruven, men nektet å oppgi hvor mange drap de hadde registrert. 

- Lokalbefolkningen i North Mara er rasende på gruveselskapet. Før gruven kom drev mange gullutvinning i småskala, og gruven har tatt levebrødet fra dem. Det har skapt stor splid i lokalbefolkningen, og gruven skaper et lite antall arbeidsplasser i forhold til kapitalen som er i sving. De som jobber i gruven nå blir kjørt til og fra jobb i pansrede kjøretøyer, forteller Solberg.  

Ekstern jury

I juryen som delte ut journaliststipendet satt Jo M. Bredeveien - Redaktør i Magasinet Plot og Kristin Skare Orgeret - Professor ved Fakultet for samfunnsfag ved HiOA. Sekretariatet i PWYP Norge la til rette for juryen, men hadde ikke stemmerett. Det var viktig for PWYP Norge å involvere utenforstående redaksjoner og fagfolk i juryen. Solberg har tidligere jobbet som informasjonsrådgiver i PWYP Norge.

- Hvorfor søkte du på PWYP Norges journaliststipend?

- Jeg har stor interesse for tematikken. Jeg lærte mye om korrupsjon og kapitalflukt da jeg jobbet i PWYP Norge. Det er store og enormt viktige temaer innenfor internasjonal utvikling. At kapitalflukt tapper land for mye mer penger enn det de får i bistand, sier noe om hvor viktig dette er å sette søkelys på, forteller stipendvinner Kenneth Lia Solberg.

- Hvordan er det for deg som journalist å jobbe med temaer som korrupsjon og kapitalflukt?

- Det er en overveldende tematikk med enorme konsekvenser. Jeg erfarte på turen at det er vanskelig å få tilgang på informasjon. Selskapene holder kortene tett til brystet. Man kan se på hva selskaper betaler i skatt, men fordi det ikke finnes åpne registre enda, er det vanskelig også for journalister å vite om all informasjonen stemmer. Vi journalister prøver å kutte gjennom tåka og gjøre temaene så enkelt forståelig som mulig. Samtidig erfarer jeg at selskapene prøver å gjøre det så komplisert som mulig. En utvidet land-for-land rapportering hadde hjulpet også for oss journalister, sier Solberg og smiler lurt da han vet at det er en av sakene PWYP Norge jobber for å få gjennom her hjemme i Norge.

- Hvorfor mener du at et journaliststipend som dette er viktig?

- For å sette søkelys på disse temaene på en skikkelig måte trenger man god tid til research og å sette seg inn i tematikken. Dessverre er det ikke så mange mediehus som har mulighet til det i dag. Kun de aller største mediene har mulighet til å sende journalister på såpass kostbare oppdrag som dette. Dette stipendet er en fin måte å hjelpe journalister til å skrive en sak som ingen andre har skrevet. Jeg har blitt veldig inspirert av denne turen. Jeg kommer til å opprettholde kontakten med journalistene jeg samarbeidet med i Tanzania. Man møter mange skjebner på en sånn reise, og jeg har lyst til å fortelle flere historier. Jeg har gått tungt inn i en sak og vil ikke slippe ballen. Nå leker jeg med tanken om å opprette en blogg hvor jeg kan skrive mer om det som foregår rundt North Mara-gruven, sier Kenneth Lia Solberg.