- Flernasjonal journalistikk er det viktigste elementet for demokratiet

- Du må legge igjen egoet ditt ved døren. Vi jobber sammen om dette, uansett om du kommer fra en liten eller en stor nyhetsorganisasjon, sa Marina Walker, assisterende direktør i ICIJ. I mai, 2015, satt jeg og 20 andre journalister på vårt første møte om Panama-papirene i Washington. Dette var elleve måneder før historiene fra Panama Papers ble publisert verden over.

 

Skrevet av Jóhannes Kr. Kristjánsson​* (fotografi t.h.)

Tidligere statsminister i Island Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som ble tvunget til å trekke seg etter intervjuet der han ble spurt om sin egen og sin kones innblanding i Panama-papirene, har forsøkt å undergrave de journalistene som avslørte historien. Da han i mars i fjor ble intervjuet i det islandske tv-programmet Viglinan, fikk han spørsmål om han trodde at hans egen politiske karriere muligens hadde vært reddet, om han hadde ikke hadde avbrutt intervjuet. 

- Jeg tviler på at reaksjonen til selve intervjuet ville forandret på noe" sa Sigmundur. - Særlig med tanke på at intervjuet var arrangert på forhånd. Alt som ble sagt var planlagt fra begynnelse til slutt. De hadde øvd på forhånd, noe som er uten sammenlikning for øvrig. Alt var pugget for at de skulle forvirre intervjuobjektet slik at han fremsto i minst mulig flatterende lys. 

Den tidligere statsministeren har ved flere tilfeller angrepet journalister og den islandske statskanalen, og har forsøkt å undergrave journalistikken. Dette er en velkjent metode som alle undersøkende journalister kjenner til – i stedet for å svare på de legitime spørsmålene som journalisten stiller, forsøker personen å angripe journalistens omdømme. 

Pengene vender tilbake

Direktoratet for skatteundersøkelser på Island kjøpte fra en ukjent person informasjon basert på Panama-papirene for 37 millioner islandske kroner. Etter flere måneders etterforskning har skatteoppkrevingsnemda krevd nesten en halv milliard kroner i utestående skatter fra 16 personer, basert på informasjon i Panama-papirene.

Etter publiseringen av Panama-papirene, måtte Julius Vifill Ingvarsson, et byrådsmedlem i Reykjavik bystyre, trekke seg etter at det ble avslørt at han hadde et selskap og en bankkonto registrert i et skatteparadis. Distriktsadvokaten i Reykjavik undersøker nå Ingvarsson for hvitvasking av penger, og for skatteunndragelse.    

I tillegg har en islandsk fiskeksportør vært involvert i et mulig skattefusk. Eiendommene og bankkontoene hans har blitt beslaglagt.

Direktoratet for skatteundersøkelser på Island, og distriktsadvokaten i Reykjavik undersøker fortsatt hundrevis av navn fra Panama-papirene, og forhåpentligvis kan de få krevd inn utestående skatter.

Etter min mening er flernasjonal journalistikk det viktigste elementet for et demokrati, og Det internasjonale fellesskapet av undersøkende journalister (The International Consortium of Investigative Journalists) er en av de viktigste organisasjonene for en bedre verden.

Jeg håper vi vil fortsette å se mange lignende prosjekter der journalister over hele verden legger igjen egoet sitt ved døren, og jobber sammen om viktige prosjekter.

 

* Denne artikkelen er skrevet av Jóhannes Kr. Kristjánsson (fotografi t.h.) og er en del av prosjektet:  "It happens overhight" finansiert av Fritt Ord.