Torsdag i forrige uke viste Europa-parlamentet at de fortsatt vil ta en ledende rolle for åpenhet. De stemte nok en gang for land-for-land rapportering.
– Frem til nå har vi måtte stole på lekkasjer, varslere og hemmelige dokumenter for å finne ut at et multinasjonalt selskap er engasjert i aggressiv skatteplanlegging og overskuddsflytting. Dagens stemme gir Europa den åpenheten vi trenger, sa Koen Roovers, leder for EU Advocate for Financial Transparency Coalition, i forbindelse med avstemningen.
Komiteen for juridiske saker i Europaparlamentet (JURI) satte nok en gang Europa i førersete for finansiell åpenhet. Direktivet de stemte for krever at multinasjonale selskaper skal rapportere land for land, skriver Transparency International i en pressemelding.
Land-for-land rapportering vil kreve at multinasjonale selskaper skal rapportere hvor mye de betaler i skatt, hvor mye profitt de har, hvor mye inntekt selskapene genererer og antall ansatte for hvert land hvor et datterselskap opererer. Rapporteringen skal gjelde for alle selskaper. I dag er det bare banknæringen som rapporterer land-for-land i EU.
Aksjon mot hemmelighold
ForUM for Utvikling og Miljø arrangerte forrige uke en aksjon mot hemmelighold og fengsling av journalister, og for land-for-land rapportering. Den franske journalisten Edouard Perrin ble nylig tiltalt for retten i Luxembourg fordi han var med på å avsløre multinasjonale selskapers skatteunndragelser. Han lekket over 28.000 dokumenter fra revisjonsgiganten PwC i Luxembourg, som fikk navnet LuxLeaks.
På initiativ fra Eurodad arrangerte ForUM aksjonen "Blow the whistle on tax secrecy! Your help is needed!" foran Luxembourgs ambassade i Købehavn.