EITI har nedgradert Aserbajdsjan

Regjeringen i Aserbajdsjan brukte 1,5 milliarder kroner på å bygge Heydar Aliyev-senteret i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Nå er landet ikke lenger et fullverdig EITI-land. Foto: flickr.com/commons

For første gang har et EITI-land blitt nedgradert grunnet store bekymringer fra sivilsamfunnet. Aserbajdsjan oppfyller ikke lenger kravene til EITI, og er nå et kandidat-land.

De første bekymringene fra sivilsamfunnet i Aserbajdsjan kom i fjor sommer. Human Rights Watch sendte allerede i august ut en pressemelding hvor de krevde at EITI suspenderte Aserbajdsjan. HRW mente at regjeringen brøt med menneskerettighetene.

– Aserbajdsjans regjering fører aktivistgrupper til bristepunktet, mens de for et internasjonalt publikum utgir seg for å være ledende innen åpent folkelig engasjement og godt styresett. Aserbajdsjan bryter åpenlyst med retningslinjene til EITI, og EITI har ikke råd til å være medskyldige i dette hykleriet, sa Lisa Misol, seniorforsker ved HRW i pressemeldingen.

Krav til åpenhet

EITI er en åpenhetsstandard som krever at selskaper i utvinningsindustrien rapporterer hvor mye de betaler til myndighetene i land de opererer i, og at myndighetene offentligjør hvor mye de mottar. EITI ønsker å fremme offentlig debatt om hvordan inntektene fra olje-, gass-, og gruveindustrien brukes.

Så mye som 280 grupper fra 35 ulike land har sendt inn bekymringsmeldinger til EITI om tilstanden i Aserbajdsjan, ifølge theaccountant.

Oppfyller ikke krav

Under EITIs styremøte som ble holdt i Myanmar i oktober 2014, krevde EITI at Aserbajdsjan måtte gjennom en evaluering fem måneder tidligere enn planlagt. Styret var enige om at Aserbajdsjan ville påta seg en tidligere validering, som startet 1. januar. Samtidig har Aserbajdsjanske myndigheter et verv i EITI-styret. Valideringen har vurdert Aserbajdsjan opp mot alle EITI- kravene i den nye EITI-standarden. Den har også vurdert Aserbajdsjans fremgang på tre konkrete tiltak vedtatt av styret som skal sørge for at det sivile samfunn kan delta på en reell måte.

Disse inkluderer:

  • å sikre at sivilsamfunnsrepresentanter i EITI kan få tilgang til sine midler og registrere nye tilskudd til EITI-relaterte aktiviteter.
  • være i stand til å engasjere seg i offentlige debatter knyttet til naturressurser og styresett.
  • være i stand til å få tilgang til møteplasser for EITI-aktiviteter og reise til regionene hvor EITI-aktiviteter foregår.

PWYP mente at dette burde ha skjedd tidligere, men nå har EITI bestemt at Aserbajdsjan ikke lenger oppfyller disse kravene.

– Det faktum at samfunnet ikke er i stand til å fungere som det skal har bidratt til denne beslutningen, sa Jonas Moberg, leder av EITI-sekretariatet i forbindelse med nedgraderingen, ifølge theaccountant.

Hvis ikke Aserbajdsjan klarer å gjøre de nødvendige endringer innen 12 måneder blir landet suspendert fra EITI.