– Vi lærer av de beste

Lourdes Molina fra Guatemala har store forventninger til TRACE-programmet. Foto: Eline Helledal

Deltakerne fra Latin-Amerika som er tatt opp til årets TRACE-program har ankommet Oslo, og to uker med intensiv kursing er godt i gang.

Søndag kveld landet årets TRACE-deltakere på Gardermoen. Etter 20 timers reise, middag og en god natts søvn, startet mandagen med en introduksjon av PWYP Norges arbeid, etterfulgt av besøk fra Oljedirektoratet i Stavanger og Industri Energi.  

Juridisk interesse

Lourdes Molina kommer fra El Salvador, men jobber for ICEFI (Instituto Centroamericano de Estudios Fiscales) i Guatemala. Hun har et godt førsteinntrykk av Norge og programmet for de neste ukene.

– Det er kaldt her, men veldig fint! Oslo virker velorganisert, spesielt med god offentlig transport og mange valgmuligheter. Også liker jeg at dere er punktlige, sier Molina.

Lourdes har stor interesse for temaene som står på programmet, spesielt den juridiske delen.

– I Guatemala ligger fokuset på gruvebransjen, derfor gleder jeg meg til å lære mer om olje, sier hun. Jeg ser også veldig frem til å treffe Susan Maples som skal ha ansvaret for en hel dag på programmet. Hun har skrevet en avhandling som jeg har lest til et av etterforskningsprosjektene mine. Derfor ble jeg veldig positivt overrasket da hun sto oppført i programmet, sier Molina.

Susan Maples jobber som juridisk og komersiell rådgiver for olje, gass- og gruvesektoren, og har lang erfaring på feltet. Hun har forelest på alle TRACE-rundene, og med denne gruppen har over 100 TRACE-deltakere fått viktig kunnskap om spesielt viktigheten av kontrakter.

Oljeinnføring

Deltakerne ble kastet rett ut i det, og første dag sto olje på agendaen, med forelesninger fra 08.30 – 17.30. Gunnar Sjøgren fra Oljedirektoratet ga en introduksjon av petroleumsverdenen, med fokus på statens og industriens utfordringer, og samspillet mellom de to instansene.

– Vi har gjennomført gruppeøvelser der hvert land har presentert de fem største utfordringene i petroleumsbransjen i sine land. Deltakerne virker engasjerte, og det er en spennende gruppe, sier han.

Deltakerne fikk en grundig innføring i petroleumsbransjen av Gunnar Sjøgren fra Oljedirektoratet. Foto: Eline Helledal

Vil ta med kunnskapen tilbake

Juan Herrera fra Ecuador oppdaget TRACE-programmet da Modul 3 tok sted i Ecuador i 2010/2011.

 – Jeg var ikke deltaker, men likte opplegget veldig godt, og derfor søkte jeg nå. Programmet ser spennende ut, spesielt den første uken som omhandler kontrakter, skattelover og skatteproblematikk, sier Juan.

Informasjonen han tar med seg fra Norge skal munne ut i flere mini-workshops i Ecuador. 

– Det er viktig at vi sprer den kunnskapen jeg får her. Vi vil gjerne lære av Norges erfaringer, som det fremste eksempelet på oljeindustrien. Vi lærer av de beste, sier han.