- It happens overnight: En artikkelserie om vilkår for gravejournalisitikk ett år etter Panama Papers

Hvordan er vilkår for gravejournalister ett år etter Panama Papers?

Ti gravejournalister fra hele verden forteller i denne artikkelserien om forutsetninger for å drive gravejournalistikk, om arbeidsmetoder, om utfordringer og innsynshindre de møter, i tillegg til hvilke represalier de blir møtt med. Prosjektet er finansiert med støtte fra Fritt Ord(link is external)

Gravejournalistene var i Norge i forbindelse med konferansen Making Transparency Possible, og deltok på et debattmøte og en workshop om gravejournalistikk i samarbeid med blant andre SKUP(link is external) og HIOA(link is external). Artiklene som publiseres i denne serien, forteller om sammenhenger mellom tilgang til informasjon som forutsetning for ytringsfrihet og hvilke represalier som kan møte dem som gjør undersøkende journalistikk og benytter seg av sin ytringsfrihet. Åpenhet og finansiell åpenhet er nødvendig for at gravejournalister og andre ikke må risikere sine liv å få tilgang til informasjon eller for å bruke informasjonen de har fått tilgang til. Bare de ti siste årene er over 800 journalister drept(link is external).  

De som følger pengestrømmer og stiller spørsmål om åpenhet eller myndighetenes håndtering av naturressurser er særlig utsatt. Det pågår en intensivert jakt på naturressurser verden over. Det truer både verdens sårbare økosystemer og dem som stiller spørsmål eller som deler sin kunnskap. Over hele verden ser vi et økende tilbakeslag mot journalister og aktivister som setter søkelys på åpenhet eller håndteringen av naturressurser. Bare i 2015 ble 185 aktivister som kjemper for å beskytte miljøet og for åpenhet i olje-, gass- og gruve, drept, inkludert drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres(link is external) i Honduras. Dette skjer ikke bare i land langt borte fra Norge. For ikke lenge siden ble journalisten Daphne Caruana Galizia(link is external) fra Malta drept. Hun var en journalist som blant annet gjorde undersøkelser i Malta om koblinger til lekkasjen Panama Papers(link is external).

- Jeg fulgte de ulovlige pengestrømningene fra korrupt tømmerutvinning, og oppdaget at de forsvant sporløst inn i skatteparadisene

Skatteparadis er igjen i nyhetene, og etter min mening bør de bli der, inntil disse skjulestedene for superrike, skattesnytere og storkriminelle får en varig løsning.

Skrevet av Clare Rewcastle Brown - Storbritannia og Malaysia


Panama Offshore Story fortsetter i Armenia: Investigative Journalists - NGO går til domstol

Armenias spesialenhet for etterforskning (SIS), henla i januar i år, den finansielle korrupsjonssaken mot tidligere sjef for håndhevelse av domstolsaker (eng: Chief Compulsory Enforcement Service Officer), Mihran Poghosyan. 

Skrevet av Kristine Agalaryan - Armenia


Kull-saken av Guatemala

En politiker brukte sin facebook-profil til å anklage meg, som journalist, for å stå bak trakasseringen mot ham. Han ville også stille meg for retten. En dag senere skrev han en kronikk, der han ønsket meg velkommen til en verden av dødelige

Skrevet av Rodrigo Veliz Estrada - Guatemala


Sør Afrika: Kunne det skje over natta?

- Jeg forklarte at Sør Afrika er et svært voldelig land. Men av en eller annen grunn går ikke skurkene etter journalistene, konkluderte jeg. Hvor feil jeg tok.

Skrevet av Craig Patcik McKune - Sør Afrika


En uavhengig journalist fra Etiopia er så fremmed ovenfor en kilde av hoved-nyheter som noen kan bli

Etiopias kommunikasjons enhet kontrollerer hvilke media har rett til å bli invitert til stats organiserte presse begivenheter, og hvilke media som ikke blir invitert.

Skrevet av Tsedale Lemma - Etiopia 


Nigeria´s nummer 3 mann og problemet fra Panama

I arbeidet mitt med Panama papirene verdsatte jeg mer enn noensinne makten av nettverk og samarbeid.  Teamarbeidet med internasjonale journalister gav meg selvtillit og myndiggjøring til å utfordre en skremmende figur i makt-korridoren.

Skrevet av Emmanuel Mayah - Nigeria


- Flernasjonal journalistikk er det viktigste elementet for demokratiet

- Du må legge igjen egoet ditt ved døren. Vi jobber sammen om dette, uansett om du kommer fra en liten eller en stor nyhetsorganisasjon, sa Marina Walker, assisterende direktør i ICIJ. I mai, 2015, satt jeg og 20 andre journalister på vårt første møte om Panama-papirene i Washington. Dette var elleve måneder før historiene fra Panama Papers ble publisert verden over.

Skrevet av Jóhannes Kr. Kristjánsson - Island


Panama-papirene: En historie om en lovgivende leder som ignorer loven

Før Panama-papirene dukket opp kan det virke som undersøkende journalistikk som omhandlet korrupsjon i Nigeria, hovedsakelig dreide seg om offentlige anskaffelsesskandaler fortrinnsvis begått av den utøvende makt, altså regjeringen​.

Skrevet av Joshua Olufemi - Nigeria


Ja til livet, nei til frihandelsavtaler

Ja til livet, nei til frihandelsavtaler var slagordet, da det ble holdt folkeavstemning initiert av urbefolkningsgrupper i seks distrikter i provinsen Cauca, den sjette mars, 2005, sørvest i Colombia.​

Skrevet av José Vicente Otero Chate - Colombia


Hva jeg lærte av å jobbe med Panama-papirene

Det var på en mild søndag i begynnelsen av april, 2016, at synet mitt på undersøkende journalistikk skulle endres for alltid. Nøyaktig kl. 20 på kvelden, publiserte vi saken vi hadde jobbet så lenge med i all hemmelighet: Panama-papirene.

Skrevet av Jan Lukas Strozyk - Tyskland