Tyster eller varsler – fengsel eller beskyttelse?

 

Raphaël Halet var en av tre som lekket dokumenter om skatteunndragelser i den såkalte Luxleaks-skandalen. Skal handlingen regnes som ulovlig kriminalitet eller som en heltedåd på vegne av offentligheten?

Da avsløringene kom i november 2014, viste det seg at 340 selskaper, slik som IKEA, Pepsi, Heinz, Amazon og legemiddelselskapet Shire Pharameceuticals hadde kanalisert enorme pengesummer gjennom skatteparadiset Luxembourg. Selskapene hadde på den måten unngått flere milliarder dollar i skatt. Blant de 28,000 sidene med lekkede dokumenter ble det kjent at revisorgiganten PWC hadde forhandlet fram en skatteavtalen med Luxembourg, på vegne av DNBs datterselskap.

To år etter står de tre varslerne tiltalt for å ha lekket dokumentene ulovlig, og risikerer fengselsstraff for avsløringene av de massive skatteunndragelsene. 12. desember må Raphaël Halet i retten, i prosessen for å avgjøre om han er tystere eller varslere – og derfor skal fengsles eller beskyttes. Dagen etter, 13. desember, kan du møte revisoren Raphaël Halet på konferansen "Making Transparency Possible". På konferansen vil han fortelle om hvorfor han valgte å lekke dokumentene, og derfor risikere at framtiden hans vil foregå i fengsel. Mens han forteller sin historie på konferansen vår, står den andre revisoren, Antoine Deltour, tiltalt i en annen rettssal, og samme type skjebne skal avgjøres.

Det er fremdeles noen ledige plasser på konferansen, meld deg på her.(link is externalTo år etter står de tre varslerne tiltalt for å ha lekket dokumentene ulovlig, og risikerer fengselsstraff for avsløringene av de massive skatteunndragelsene. Den 12. desember må Raphaël Halet stille i retten, i prosessen for å avgjøre rettslig hvorvidt han er en tyster eller varsler – og om han bør fengsles eller beskyttes.