Stormaktenes kamp om Ukrainas gassledninger

Russisk gass dekker 30 prosent av EUs gassbehov, og rørledningene går gjennom Ukraina. Gassen er åpenbart en del av den sammensatte konflikten mellom Russland og Ukraina.

Nå har både EU og USA innført sanksjoner mot Russland for å straffe russiske selskaper og enkeltpersoner. Blant personene på  USAs liste er lederen i det statlige russiske oljeselskapet Rosneft, Igor Setchin. EU har utvidet sin liste til å gjelde 48 russiske enkeltpersoner, ifølge Klassekampen. På USA sin liste er det i tillegg til enkeltpersoner, også 17 selskaper med forbindelse til Putin. For russerne på EU sin liste innebærer det at de ikke har rett til innreise i Europa, og de får sperret verdier de eventuelt har i europeiske banker.

Les også: ”Kontrollerer oljebaroner nå sosiale medier i Russland?”

Stans av gassleveranser

Ifølge Klassekampen har Russlands president Vladimir Putin tidligere i april truet med å stanse gassleveranser til Ukraina fra 7. mai. Den russiske gassgiganten Gazprom skriver i en rapport at konflikten mellom Russland og Ukraina vil kunne ramme eksporten av russisk gass til Europa. Putin mener at Ukraina skylder Gazprom over to milliarder dollar, og han krever at regjeringen i Ukraina betaler inn de pengene; hvis ikke blir gassleveransen stoppet. Sjefen i Gazprom, Aleksei Miller er også på USAs sanksjonsliste.

Gassledninger

Både Russland og USA har et ønske om å sikre seg innflytelse over rørledningene i Ukraina, ifølge The Guardian. USA har lenge vært involvert i Ukrainsk politikk, med underliggende motivasjon om å få mer kontroll over Ukrainas ressurser. USA prøver å påvirke den Ukrainske regjeringen i retning av amerikanske interesser.

Angrep på oljeindustrien

Ifølge quatz.com mener analytikere at USA angriper hjertet av oljeindustrien ved å slå til mot disse enkeltpersonene og bedriftene. Rosneft er verdens største børsnoterte oljeselskap med produksjon, og også en viktig samarbeidspartner for USA. 

Analytikerne mener at dette er et direkte angrep på Russlands oljebaroner, den vestlige olje- og gassindustrien og Putin. Det kan ta en stund før sanksjonene kommer, og hvis de trer i kraft kan det ta enda lengre tid før de har direkte innvirkning. Men det er allikevel et klart budskap fra USA sin side, mener kritikerne.

Samarbeid med Statoil

Rosneft-sjef Igor Setchin er ikke på EUs sanksjonsliste, og Utenriksdepartementet skriver i en epost til Aftenposten at dette ikke vil endre noe på samarbeidet mellom Norge og Setchin. Han er velkommen til Statoil-sjef Helge Lund hvis han ønsker det.  Setchin er Russlands viktigste kontakt med vestlige oljeselskaper.

Her møter direktør Igor Setchin (t.v.) Helge Lund

- Norge har lagt stor vekt på å opptre koordinert med EU i Ukraina-krisen og har derfor gjennomført de tidligere restriktive tiltakene fra EUs side i norsk rett. Vi vil derfor slutte oss til også de nye tiltakene fra EUs side, skriver UD til Aftenposten.

Stadig opptøyer

Det er fortsatt opptøyer i Ukraina, og prorussiske aktivister tok kontroll over den øst-ukrainske byen Luhansk forrige uke. Et titalls menn kastet granater mot politiets hovedkvarter i byen. Stormingen skjedde dagen etter at EU og USA vedtok de nye sanksjonene mot en rekke sentrale russere og russiske selskaper. Denne helgen var en av de blodigste siden konflikten mellom Ukraina og Russland startet. Lørdag ble minst 42 mennesker drept i sammenstøt i havnebyen Odessa.

- Situasjonen i Ukraina er alvorlig og ustabil. Det skal lite til før utviklingen kommer ut av kontroll. Russlands territorielle integritet er fortsatt truet, sa utenriksminister Børge Brende til NTB i forbindelse med at de nye sanksjonene ble kjent.