Sivilsamfunn i Uganda: "Gjør som Tullow Oil"

I Tullow Oils årlige rapport fra 2013 har selskapet vedtatt at de skal publisere alle utbetalinger til regjeringer i alle områder de opererer i. Nå oppfordrer sivilsamfunn andre selskaper om å gjøre det samme.

Det irske oljeselskapet Tullow Oil Plc skriver i sin årlige rapport for 2013 at de betalte 10 milliarder i skatter og avgifter til Ugandiske myndigheter i fjor. Nå har Ugandisk sivilsamfunn bedt andre selskaper om også å offentligjøre sine utbetalinger. Det skriver 4-traders.com.

Andre selskaper

Total E&P eier 33 prosent av aksjene i oljesektoren i Uganda og er en av selskapene som sivilsamfunnet ønsker at skal være mer åpne. Total E&P sier derimot at de ikke ønsker å gå med på en slik avtale, selv om de ønsker Tullow sitt forslag velkommen.

- Total E&P Uganda Ltd er bundet av kontraktsmessige forpliktelser i henhold til produksjonsdelingsavtaler for ikke å utlevere informasjon om petroleumsvirksomhet uten samtykke fra regjeringen i Uganda. Vi respekterer suvereniteten til regjeringen i Uganda, sier Ahlem Friga-Noy fra Total E&P.

Stadig fler aktører i utvinningsindustrien har innsett at alle parter vil tjene på åpenhet om kontrakter. I en konsultasjon gjennomført av Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) mente et flertall at åpenhet om kontrakter bør være et krav.

EITI vil hjelpe

Sivilsamfunnet i Uganda hevder at ved å avsløre hvor mye oljeselskapene har betalt til staten, og hvor mye regjeringen har mottatt fra oljeselskaper kan borgere få bedre informasjon for å klare å følge pengestrømmene. Det er mye derfor de fortsetter å presse på for at Ugandas regjering skal implementere EITI.

Les også: ”Åpenhet er ikke et problem.”