Ny bok fra Eva Joly om Junckers vei til makten

Hvordan kan det ha seg at Jean-Claude Juncker, selve symbolet på skatteparadisenes kynisme, endte opp som leder av Europakommisjonen? 

Tiden forlag skriver om boken: "I offentligheten fremstår han vennlig og imøtekommende, men bak scenen er han en ivrig beskytter av hemmelighold og mangel på gjennomsiktighet. Under hans styre har Luxembourg blitt et skatteparadis midt i hjertet av Europa, noe gigantselskaper som for eksempel IKEA, Pepsi og Deutsche Bank har visst å utnytte til sin fordel.

Å nøste opp Juncker-tråden er som å følge Ariadnes tråd i de siste tredve årenes EU-labyrint, fra beruselsen etter Berlinmurens fall til bakrusen etter Luxembourg- og Panama Papers-avsløringene. Historien hans er urgammel: Den er historien om ulven i fåreklær."

"Kall det EU-leaks, ikke LuxLeaks!"

Junckers vei til makten har vært gjenstand for stor kontrovers. Margaret Hodge, medlem av det britiske parlamentet og leder av regnskapskomitéen, fortalte til The Guardian at hun mente Juncker måtte forklare sine tidligere handlinger. Hun lurte da på "– Hvordan kan vi vite at han jobber for europeiske interesser, når han som statsminister har utnyttet befolkninger i europeiske land, og andre steder i tiår?"

Jean-Claude Juncker bidro også til å skape blest om seg selv da han med en uttalelse formidlet hvordan han gjerne skulle ønske EUs borgere burde fortolke Lux leaks-saken.

- Dere bør heller si EU-leaks fremfor Luxleaks - dette er ikke bare et fenomen som bare skjer i Luxembourg, sa Juncker til Europaparlamentets spesialkomiteen TAXE 1 (Special Committee on Tax Rulings) i september 2015. 

Les intervju med Eva Joly i Aftenposten: "Eva Joly mener «ulv i fåreklær» styrer EU"