Giverkonferanse for Sør-Sudan i Oslo

FN anslår at omkring fem millioner mennesker har behov for humanitær bistand i Sør-Sudan. Ikke en gang halvparten av midlene som behøves har kommet inn, og tirsdag 20. mai arrangeres det giverlandskonferanse i Oslo.

15. desember i år brøt det ut kamper mellom soldater i hovedstaden Juba i Sør-Sudan. Det viste seg å være starten på en blodig konflikt. Over en million mennesker har blitt tvunget på flukt, og det rapporteres om drap og grove brudd på menneskerettighetene. Nå står millioner av mennesker i fare for å dø av sult. De trenger mat, medisiner og rent drikkevann. FN har bedt om 1,3 milliarder dollar, men foreløpig har bare 39 prosent kommet inn.

- Vi håper at giverlandskonferansen kan hjelpe til å få inn de resursene som trengs, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Våpenhvile

Forrige uke var Brende selv på besøk i Sør-Sudan og fikk se konsekvensene av borgerkrigen på nært hold. Han besøkte en FN-leir i hovedstaden Juba hvor rundt 20.000 internt fordrevne flyktninger lever. De bor tett på hverandre på et lite gjørmete område.

- Det var tøft å se hvilke forhold de lever under. Forholdene i leiren var helt forferdelige, og det er grusomt å tenke på at dette er mennesker som for få måneder siden hadde normale jobber, fortalte han til pressen da han kom hjem.

Fredag undertegnet Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørsleder og tidligere visestatsminister Riek Machar en våpenhvile. Brende krysser fingrene for at partene holder avtalen.

- Våpenstillstanden må til for at de kan få inn mat, medisiner og drikkevann til de fem millioner menneskene som trenger det. Hvis vi ikke får til det, kan dette ende i en humanitær katastrofe og hungersnød, sa Brende til NRK.

 

Møttes ansikt til ansikt

Det var første gang siden konflikten brøt ut i desember at Salva Kiir og Riek Machar møttes ansikt til ansikt, da de undertegnet kontrakten på fredag. For mange var det utenkelig at en avtale skulle komme på plass så snart. Det var meldt om kamper så sent som kvelden før avtalen ble undertegnet. Sør-Sudan-kjenner og forsker Øystein Roaldsen sier til NTB at en av grunnene til at forhandlingene omsider er kommet på glid, er behovet for å kunne vise til en framdrift i prosessen under giverkonferansen. Det skriver Nettavisen

Konflikten er sammensatt, og springer blant annet ut fra en langvarig maktkamp mellom de to lederskikkelsene. De representerer hver sine folkegrupper dinka og nuer. Kiir har anklaget Machar for kuppforsøk, mens Machar har hevdet at Kiir er på vei til å bli en diktator og har krevd hans avgang.

Måtte flykte

Fire av deltakerne i PWYP Norges TRACE-program som skal styrke sivilsamfunn i sør er fra Sør-Sudan. De har alle måttet flykte etter at konflikten brøt ut 15. desember i fjor. 

Les også: ”De sto utenfor døren vår og kunne ha drept oss alle”

Gjensynsgleden var stor da deltakerne var samlet i Uganda i begynnelsen av april for modul to av TRACE-programmet. Da hadde ikke deltakerne fått livstegn fra hverandre på flere måneder. James Ninrew fra Juba bor nå i eksil i Amsterdam. Han forteller at deler av konflikten også handler om olje. Selv har han kjempet for åpenhet i oljeindustrien gjennom flere organisasjoner. 

- Selskaper må gi innsyn i hva de produserer og tjener. Bare slik kan innbyggerne i Sør-Sudan stille regjeringen til ansvar, sa James Ninrew til Vårt Land da han besøkte Norge i forbindelse med modul en av TRACE i november i fjor.  

Sør-Sudanske myndigheter representert

På konferansen som holdes i Oslo neste tirsdag vil representanter fra Sør-Sudanske myndigheter være representert. Konferansen arrangeres i samarbeid med FNs kontor for koordinering av humanitær innsats. Børge Brende skal åpne konferansen, mens den skal ledes av FNs visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator Valerie Amos, skriver regjeringen i en pressemelding. Representanter for FN, det internasjonale giversamfunnet og sivilsamfunnsorganisasjoner skal samles for å finne en løsning på hvordan de skal samle inn pengene som trengs for å hjelpe folket i Sør-Sudan.