50 afrikanske ledere til toppmøte i Washington D.C.

Ali Idrissa fra Publish What You Pay Nigeria er en av deltagerne som er bekreftet til debatten i dag. Foto: Eliane Baumgartner, SWISSAID

Denne uken er ledere fra Afrika og USA samlet i Washington for å diskutere hvordan de kan forbedre naturressursforvaltningen. I dag deltar representanter fra Publish What You Pay-nettverket i en paneldebatt.

”U.S.-Africa Leaders Summit” arrangeres for første gang i år. Da Obama besøkte det afrikanske kontinentet i fjor offentliggjorde han ideen om å samle afrikanske ledere. Toppmøtet vil fokusere på handel og investeringer og vil understreke hvilke forpliktelser USA har til det afrikanske kontinentets folk, demokrati og trygghet. Dette er det største toppmøtet som en amerikansk president har arrangert med Afrika noensinne.

Paneldebatt

I dag arrangerer sivilsamfunnet en paneldebatt om åpenhet og ansvarlighet parallelt med toppmøtet. Her vil representanter fra det sivile samfunn, privat sektor, og regjeringer få mulighet til å markere og diskutere arbeidet med å forbedre hvordan naturressurser forvaltes, herunder åpenhet i finanssektoren og økonomien.

Publish What You Pay er sammen med Global Financial Integrity, Global Integrity, Global Witness, Human Rights Watch, Natural Resource Governance Institute, International Budget Partnership, ONE og Oxfam America arrangører av debatten.

Følg debatten direkte her fra klokken 18:30 norsk tid.

Bekreftede deltagere i debatten er:

Vice President Joseph N. Boakai: Vice President of the Republic of Liberia        

George Soros: Founder and Chairman, Open Society Foundations

Heather Higginbottom: Deputy Secretary of State for Management and Resources, United States Department of State

Mo Ibrahim: Founder and Chair, Mo Ibrahim Foundation 


Ali Idrissa: National Coordinator, Publish What You Pay, Niger

Mojanku Gumbi: Trustee, Thabo Mbeki Foundation 

Daniel Kaufmann: President, Natural Resource Governance Institute

Simon Taylor: Co-Founder and Director, Global Witness   

Den afrikanske milliardæren Mo Ibrahim har vist stor interesse for temaet.

Krav til toppmøtet

Natural Resource Governance Institute (tidligere Revenue Watch Institute) har kommet med anbefalinger og forslag til tiltak som de afrikanske og amerikanske lederne kan bli enige om under møtet. Tiltakene skal forbedre forvaltningen av naturressurser og stranse strømmen av illegal økonomi.

Kravene NRGI lister opp er blant annet:

  • Forplikte seg til offentliggjøring av kontrakter.
  • Etablere et rammeverk for å forbedre effektiviteten og styringen av Afrikas statseide utvinningsselskaper.
  • Etablere felles åpne digitale databaser for offentliggjøring av informasjon innen naturressurssektoren.
  • Forplikte seg til offentliggjøring av utbetalinger knyttet til enkelte olje-, gass-og gruveprosjekter fra alle selskaper
  • Respektere retten til ytringsfrihet og sammenslutning fra sivilsamfunnsaktører; og vedta en kollektiv handling for å forvalte naturressursene bedre. 

Dr Gilbert Maoundonodji, presidenten i PWYP Afrika sin styringskomité, har skrevet en kronikken “The US-Africa Leaders’ Summit: the missing link?” i anledning møtet.