Hvordan styrte en korrupt president?

Gravejournalisters korrupsjonsavsløringer felte til slutt Sør-Afrikas president

Journalist Craig McCune

Korrupsjon bidrar til uthuling av offentlige tjenester og hindrer utvikling. I Sør-Afrika førte modig arbeid fra gravejournalister, varslere, domstoler og anti-korrupsjonsaktivister til at eks-president Jacob Zuma måtte gå av for to år siden.

Selv om alle «visste» om de økonomiske båndene mellom Zuma, hans politikervenner og de rike indiske brødrene og forretningsmennene Atul, Rajesh («Tony») og Ajay Gupta, var det få som kunne bevise det. Det var først da redaktøren for nettstedet Daily Maverick fikk overlevert en usb-pinne med tusenvis av emailer fra et av selskapene til de indiske Gupta-brødrene at ting begynte å skje. Et team av gravejournalister fra kollektivet amaBhungane, med slagordet «graver i skitt, gjødsler demokrati»,  ble satt på saken. Journalist Craig McCune var en av journalistene som i lang tid jobbet med å forberede avsløringene av det som viste seg å være en stor korrupsjonsskandale. Arbeidet var krevende og farlig for de involverte. "I det stille kjøpte vi nye datamaskiner som sikkerhetstjenesten ikke kunne hacke", fortalte Craig McCune i amaBhungane i et intervju med Bistandsaktuelt.

#GuptaLeaks-lekkasjene bidro til presidentens fall og skadet mange mektige mennesker". I kjølvannet av avsløringene og Zumas avgang er utfordringene for sivilsamfunnet nå å styrke institusjoner som parlamentet og skatteetaten SARS. Dette er en strategisk utfordring, skriver Bistandsaktuelt.

PWYP Norge samarbeider nå med McCune i et pågående gravejournalistisk prosjekt, hvis resultater vil bli publisert til høsten. Han deltok også på vår konferanse i Oslo i mars i år. PWYP Norge og McCune har også samarbeidet om en tidligere artikkelserie «It happens overnight» og antologien "Making Transparency Possible: An Interdisciplinary Dialogue".