Britisk oljeselskap avslørt for vold og hemmelighold

Det britiske oljeselskapet Soco International har gått langt for å få startet oljeutvinning i Virunga Nasjonalpark i Den demokratiske republikken Congo. Global Witness har avslørt vold og hemmelighold i en ny rapport.

Rapporten ”Drillers in the mist” avslører hvordan det britiske oljeselskapet Soco International og deres entreprenører har ført sivilsamfunnet bak lyset i Den demokratiske republikken Congo. Ifølge rapporten som er skrevet av den internasjonale organisasjonen Global Witness, har selskapet blant annet betalt væpnede opprørere for å true sivilsamfunnet. Selskapet har hatt dratt nytte av frykt og vold spredt av regjeringens sikkerhetsstyrker for å få lov til å bore etter olje i nasjonalparken. Det britiske oljeselskapet er allerede i gang med å ta seismikkprøver i Lake Edvarda-sjøen, etter at de fikk konsesjon av Kongolesiske myndigheter til det.

Funnene som Global Witness presenterer i rapporten er basert på opptak gjort av britiske filmskapere som har laget en dokumentar fra parken. Global Witness fikk tilgang til opptakene og har gjort videre undersøkelser rundt det. Du ser blant annet at en etterretningsoffiser fra Congo tilbyr penger til en vakt for å spionere på vaktlederen i parken.

Truet på livet

Vaktlederen ble overfalt tidligere i år, og hele sivilsamfunnet rundt parken har vært truet.

Les også: ”Oljeleting truer sivilsamfunnet”

Virunga nasjonalpark er en av Afrikas mest ressursrike verneområder, og parken er en av fire nasjonalparker i verden som huser de kritisk truede fjellgorillaene. Det finnes bare 880 fjellgorillar igjen i verden. Virunga åpnet nylig på nytt for gorillasafari etter en tid med konflikt i den østlige delen av landet. WWF har tidligere omtalt hvor ille konsekvensene av oljeutvinningen kan bli. 

- En eventuell oljeutvinning i dette området setter hele livsgrunnlaget til 50.000 familier, som arbeider i og henter sin mat og drikke fra sjøen, på spill. Lokale fiskere uttaler til WWF at de har blitt nektet adgang til sjøen under seismikktestingsperioder, og at de frykter at oljeboring vil føre til forurensning av området, skriver WWF