- Myndighetene i Uganda tar ikke ansvar

Mininster for energi- og mineraler, Peter Lokeris, måtte svare på mange kritiske spørsmål fra salen. Foto: Christine Amdam

Foran en fullsatt sal på Makerere Universitet i Ugandas hovedstad hadde flere av foreleserne samme beskjed: Myndighetene holder ikke det de lover. Seminaret ”På vei mot et åpent og ansvarlig regime innen naturressurser i Afrika” ble arrangert i samarbeid mellom PWYP Norge, PWYP Uganda og Global Rights Alert Uganda.

Ugandas minister for energi- og mineraler, Peter Lokeris, var en av representantene fra myndighetene som måtte svare på kritiske spørsmål fra salen. Han avviste at åpenhet er et problem i landet og ga en lovnad om at Ugandiske myndigheter vil implementere EITI.

Les også: ”Åpenhet er ikke et problem”

Tøff debatt i Uganda

Seminaret ble arrangert som en del av PWYP Norges TRACE-program. Modul 2 av programmet ble arrangert i Kampala, og de 25 deltakerne fra seks afrikanske land var samlet for andre gang. Flere av deltakerne var oppe på podiet og deltok i paneldebatten på seminaret. De rundt 120 deltakere i salen, som inkluderte studenter, professorer, sivilsamfunnsorganisasjoner og representanter fra myndighetene lot spørsmål og kommentarer hagle mot ministeren. Salen var ikke redd for å vise åpenlys minsøye med myndighetene. 

Se video fra seminaret her:

Demokratiet må på plass

Dr. George Lugalambi fra Natural Resource Governance Institute mener at informasjonsflyten i Uganda ikke fungerer slik den burde.

- Media får ikke tilgang på den informasjonen de trenger, og den kritiske journalistikken om olje- og gass-sektoren uteblir fordi det ikke er demokratisk kultur i landet. Det finnes ingen opposisjon, og det er umulig å engasjere borgerne når sakene ikke kommer frem i media, sa Lugalambi i sitt innlegg.

Han fortalte at NRGI i Uganda jobber med et opplæringsprogram for journalister som skal heve kunnskapsnivået om sektoren. Professor Byaruhanga Rukooko ved Makerere universitetet var tydelig på at man ikke kan stole på myndighetene.

- De hører mer på oss fra akademia, men tar ikke ansvar. Spesielt når det kommer til anbefalinger fra menneskerettighetskommisjonen, så Rukooko.

Han brukte byggingen av et nytt oljeraffineri som eksempel, over 7000 mennesker må flytte fra hjemmene sine for å få det ferdig.

Ny runde med TRACE

Nå er PWYP Norge i gang med neste runde av TRACE, og det er fortsatt mulig å søke. Aktuelle kandidater fra Ecuador, Colombia, Bolivia og Guatemala kan søke på TRACE 2014-2015. Dette er fjerde runden med TRACE som PWYP Norge skal gjennomføre. Til nå har 93 deltakere fra Afrika og Latin-Amerika gjennomført programmet.

Med den kommende fjerde runden vil over hundre mennesker ha fått styrket sin kunnskap om verdikjeden i utvinningsindustrien. De lærer hvor lekkasjene skjer, hvilke teknikker som brukes  av selskapene og hvilke hemmeligholdsmekanismer som virker sammen. Hvordan kan mekanismene påvirkes, og av hvem? Det er viktig fordi borgere i ressursrike land må ta et oppgjør med ulovlig tapping av ressurser fra fattige land. Deltakerne i TRACE-programmet er med på å spre kunnskap og å skape debatt om korrupsjon og kapitalflukt i sine hjemland. 

Søk på TRACE her