"Åpenhet er ikke et problem"

Peter Lokeris

Det sa Peter Lokeris, Ugandas minister for energi- og mineraler, foran en fullsatt sal på et åpent møte om utvinningsindustrien i Kampala.

Som avslutning på TRACE-programmet ble det arrangert et åpent møte på Makerere Universitet i Kampala 9. april. Over 120 personer fra akademia, studentmiljøet og sivilsamfunnet møtte opp for å lære mer om utvinningsindustrien i Afrika. Møtet ble offisielt åpnet av Ugandas minister for energi og mineraler, Peter Lokeris.

Overskriften for dagen var ”På vei mot et åpent og ansvarlig regime innen naturressurser i Afrika.” I panelet satt blant annet representanter fra parlamentet, riksrevisjonen og regjeringen sammen med våre egne TRACE-deltakere. Ministeren fikk mange spørsmål fra salen om hvorfor myndighetene ikke gjør mer. Hvor er lovene? Hvorfor får ikke sivilsamfunnet tilgang til mer informasjon? 

Fatima Mimbire

Publikum lo av ministeren

Da ministeren gikk opp på podiet avviste han at det var noe problem. Han mener at myndighetene allerede gjør nok. Noe som førte til latter i salen. Han trakk også frem EITI i et av innleggene.

- EITI har nådd til korridorene hos myndighetene. Jeg kan love dere at vi kommer til å ratifisere dette, sa Lokeris foran en fullsatt sal.

Vertsnasjonen med Winnie Ngabiirwe fra PWYP Uganda/Global Rights Alert i spissen har stått for organiseringen og gjennomføringen av møtet. TV, radio og aviser fra Kampala var til stede gjennom hele dagen. Dette er et tema som skaper engasjement i befolkningen.

Les saken til Daily Monitor, og mer om Peter Lokeris sine utsagn om EITI her

- Jeg visste ikke at dere var så interessert i olje. Jeg gleder meg til å samarbeide videre med dere alle, sa Ngabiirwe da hun avsluttet møtet. 

Winnie Ngabiirwe åpnet og avsluttet det åpne møtet på Makerere Universitet i Kampala