James Ninrew fra Sør-Sudan er en av deltakerne på TRACE-programmet. Etter at krigen brøt ut i hjemlandet i desember har han og familien vært på flukt.
Gjensynsgleden var ekstra stor for Ninrew og de tre andre deltakerne fra Sør-Sudan da de møttes i Ugandas hovedstad Kampala denne uken. Etter at de 25 TRACE-deltakerne var samlet i Oslo i slutten av november, har livet vært snudd opp ned for Sør-Sudanerne.
- Jeg er veldig glad for å være her med dere, og jeg vil gjerne fortelle hvorfor jeg kom fra Amsterdam og ikke fra Juba, sier Ninrew til de andre deltakerne, som har vært veldig bekymret for han og de andre de siste månedene.
På flukt
Volden i Sør-Sudan brøt ut 15. desember, og siden da har tusenvis av mennesker mistet livet og hundretusener er forvist. Det er en sammensatt konflikt som er årsaken til urolighetene i verdens yngste land. Politisk uenighet, etnisk krig og krise i hæren er de tre hoveddimensjonene som har ført til bitterheten og blodbadet, skriver Bistandsaktuelt.
- Teknisk sett er alle Sør-Sudanere flyktinger nå, forteller Ninrew.
Ninrew er pastor i Juba, som er hovedstaden i Sør-Sudan. Han kjemper også for åpenhet gjennom flere organisasjoner. Han forteller at deler av konflikten handler om olje, som er en viktig eksportvare for landet. Ninrew har kjent krisen på kroppen.
- De sto utenfor huset vårt og banket på. De ville inn og drepe oss alle. Men det var en mann som overtalte dem til å la være, og takket være den mannen står jeg her nå, sier Ninrew.
Hjelp fra Nederland
Gjennom bekjente kom han i kontakt med den nederlandske organisasjonen ”The Hague - International city of peace and justice.” De har hjulpet han med oppholdstillatelse i tre måneder og han skal bo i Middelburg ut mai. Hva som skjer etter det vet han ikke enda. Familien oppholder seg i Nairobi i Kenya.
- Mitt håp er at vi kan flytte tilbake til Juba en gang i fremtiden.
- Hvordan føles det å være her i Kampala nå?
- Det er veldig fint å være her. Det er så godt å se at de andre er i live. Jeg har vært ekstra bekymret for Luk, som jeg ikke har fått kontakt med, forteller Ninrew.
Luk Riek har sammen med familien måtte flykte fra sted til sted siden desember. De har hatt lite mat og dårlig tilgang på rent vann. Nå bor han i Bentiu nord i landet. Fortsatt går det ikke en dag uten at han frykter for livet.
Splittet fra familien
Charles Onak Judo får håndtrykk og klemmer fra deltakerne i lobbyen på hotellet i Kampala. Her bor de under kursdagene av modul to. Hjembyen hans Malakal er helt tom, alle har måttet flykte.
- Det er en spøkelsesby, sier Richard Ruati, som er en av de andre deltakerne fra Sør-Sudan. Det er flere av byene i landet vårt som nå blir kalt spøkelsesbyer, fortsetter han.
Malakal ble angrepet tre ganger, og til slutt måtte Judo ta med seg familien og flykte. De gjemte seg først på grensen til Sudan, før de kom seg til Khartoum som er hovedstaden i Sudan. Der er familien fortsatt, mens Judo har reist til Juba, hvor han ønsker å bidra. Han er leder for "Upper Nile Youth Development Association" som jobber med økt bevissthet om oljevirksomhet i landet.
- Arbeidet vårt er helt forandret nå. Vi fokuserer kun på menneskelige spørsmål og fredsbygging, sier han.
Judo har ikke sett familien siden februar, men har daglig kontakt med dem.
Må skrive anonymt
- Du er viktig Richard, sier Judo til Richard Ruati. Du deler informasjon om konflikten.
Ruati er journalist, og den eneste av TRACE-deltakerne fra Sør-Sudan som ikke har behøvd å flykte. Han har blitt boende i hovedstaden Juba. Han jobber nå frilans, og leverer rapporter fra konflikten til nasjonale og internasjonale medier.
- Jeg kan ikke skrive hva jeg ser, men må kun referere det som skjer på pressekonferanser og i offentlige uttalelser. Det er for risikabelt, men veldig synd, sier Ruati.
Han skriver blant annet for Sudan Tribune, men etter at konflikten brøt ut har så å si alle journalistene blitt tvunget til å skrive anonymt.
Ønsker å bruke det de har lært
- Da vi var i Oslo var vi veldig motiverte, og fulle av ny kunnskap som vi ønsket å dra nytte av da vi kom tilbake til Sør-Sudan, sier Ruati.
For han og de andre deltakerne fra Sør-Sudan er det viktigste nå å sørge for at folket har nok mat og tak over hodet.
- Det er ikke tiden for å mase på myndighetene om kontraksåpenhet, sier Ruati.
Men alle fire presiserer at kunnskapen de har fått gjennom TRACE-programmet ikke vil forsvinne.
- Når det stabiliserer seg i Sør-Sudan skal vi fokusere på disse temaene. Vi skal engasjere media og utfordre myndighetene. Dette er enormt viktige temaer i vårt land. Men først må vi få fred i landet vårt, sier Ruati.