Det er viktig å engasjere studenter i kampen mot korrupsjon og kapitalflukt. I samarbeid med SAIH Bergen har PWYP Norge arrangert seminar om skatteunngåelse i Bergen.
I speilsalen på det akademiske kvarter i Bergen var over 50 studenter og andre interesserte samlet for å lære mer om skatteunngåelsesindustrien.
Denne industrien er et problem for samfunnet fordi:
Inntekter som kunne ha blitt brukt til å finansiere utvikling og menneskerettigheter i fattige utviklingsland i Sør forsvinner i dag bort fra offentligheten. Ressurser som burde ha finansiert fellesgoder som utdanning, helsetjenester og arbeidsplasser kan enkelt tappes ut fra landet. Ugjennomsiktige og uansvarlige regimer oppstår. Land i Nord er heller ikke skånet mot at multinasjonale selskaper får lov til å innrette seg på en slik måte at de ikke betaler skatt. Fattige land rammes bare så mye hardere. Problemet i dag er at det å hjelpe selskaper til å unngå skatt er blitt til industri: skatteunngåelsesindustrien.
Åpenhetskrav
Generalsekretær i Publish What You Pay Norge, Mona Thowsen, fortalte om hvilke sekretessemekanismer som i dag tas i bruk av multinasjonale selskaper for å unngå skatt.
– Vi må stille åpenhetskrav til selskapene for å hindre at land i Sør med naturressurser blir tappet for kapital, sa Thowsen.
Hun la fram en rekke tiltak som enkelt kan tas i bruke for å få større finansiell åpenhet og sette en stopper for skatteunngåelsesindustrien.
Aranzazu Guillan Montero, seniorrådgiver (U4) Christian Michelsens Institutt (CMI) fortalte om hvilke motkrefter som hindrer finansiell åpenehet i Sør.
Leder av SAIH Bergen, Mari Helene Flaathen, ledet til slutt en paneldebatt med spørsmål fra salen. Flere av studentene var interessert i å høre mer om utvidet land-for-land rapportering.
Engasjer dere studenter
Studenten Kanta Matsumura er fra Japan, men har studert i Bergen det siste året. Han er engasjert i disse temaene og mener det er viktig at flere studenter er med for å bekjempe ulovlig kapitalflukt.
– Alle land bør innføre utvidet land-for-land rapportering. Det er kjempebra at OECD setter fokus på det, men alle landene utenom OECD bør også engasjere seg, sa han.
Les mer om OECD sin plan for å bekjempe ulovlig kapitalflukt her.