Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch vil suspendere Aserbajdsjan fra Extractive Industries Initiative (EITI). De mener at regjeringen bryter menneskerettighetene.
Human Rights Watch mener at den Aserbajdsjanske regjeringen har ført en offensiv mot menneskerettighetsforkjempere og frivillige organisasjoner. Ifølge HRW blir organisasjonene skviset ut, og får ikke mulighet til å gjennomføre prosjekter i landet. Dette bryter med EITI-retningslinjene, og de bør derfor ikke få være medlem av EITI lengre, skriver HRW i en pressemelding.
- Aserbajdsjans regjering fører aktivistgrupper til bristepunktet, mens de for et internasjonalt publikum utgir seg for å være ledende innen åpent folkelig engasjement og godt styresett. Aserbajdsjan bryter åpenlyst med retningslinjene til EITI, og EITI har ikke råd til å være medskyldige i dette hykleriet, sier Lisa Misol, seniorforsker ved HRW.
Åpenhetsstandard
EITI er en åpenhetsstandard som krever at selskaper i utvinningsindustrien rapporterer hvor mye de betaler til myndighetene i land de opererer i, og at myndighetene offentligjør hvor mye de mottar. EITI ønsker å fremme offentlig debatt om hvordan inntektene fra olje-, gass-, og gruveindustrien brukes.
- Regjeringen har gjort det så vanskelig for organisasjoner å operere at et flertall av de uavhengige organisasjonene som er involvert i EITI, har måttet legge ned. Tre av landets fremste menneskerettighetsforkjempere ble arrestert i sommer, og dette går utover EITI-prosessen i Aserbajdsjan, sier HRW.
Les også: "Slik kan EITI styrkast i Noreg"
Transparency Internationals kontor i Baku er en av organisasjonene som har blitt tvunget til å legge ned sine prosjekt i landet. Lederen for Transparency International i Baku, Rana Safaraliyeva, forteller til Radio Liberty at de ikke har mottatt økonomisk støtte på over to måneder.
- Vi får bankoverføringer fra USAID, men Unibank i Baku har trukket tilbake alle overføringene. De skylder på tekniske problemer, sier Safaraliyeva.
Journalister tvunget til taushet
Før presidentvalget i 2013 startet regjeringen i Aserbajdsjan en aksjon mot regjeringens kritikere. Over 40 journalister, samt sivile og politiske aktivister har blitt arrestert og fengslet på grunnlag av falske anklager, ifølge HRW. Skatteunndragelse og besittelse av narkotika er eksempler på anklagene.
- I mange år klarte EITI å forsvare prinsippene sine i Aserbajdsjan, men nå som journalister, frivillige organisasjoner og andre kritikere som samarbeider med EITI blir truet, er det åpenbart at EITI ikke kan ignorere menneskerettighetene, sier Lisa Misol i HRW.
Hun mener at åpenhetstiltakene ikke kan gå på bekostning av befolkningens rettigheter.
Olje som gagner folket?
Frifagbevegelse.no, et magasin utgitt av LO Media besøkte nylig Baku for å prøve å finne ut om oljepengene når ut til folket. De møtte mange lukkede dører, og så å si ingen organisasjoner og fagforeninger ville snakke med norsk presse. De snakket med Aserbajdsjans forbund for sosialarbeidere som mener at oljepengene ikke når ut til folket.
- Oljepengene når ikke ut til alle, spesielt ikke til dem på bunnen. Den yngre generasjonen vet at oljepengene er folkets penger, og tenker annerledes enn eldre generasjoner. Landet er i ferd med å endre seg, sier forbundsleder Aytakin Huseyn til frifagbevegelse.no.
Aserbajdsjan har store olje- og gassressurser og flere internasjonale selskaper operer i landet, deriblant Statoil. Men det er store kontraster mellom fattige og rike. Utad virker byen velstående med flotte bygg og dyre biler. Blant annet har regjeringen bygget opp et konferanse- og kulturbygg til 1,5 milliarder kroner. Men ser man bak fasaden er det mange som lever i stor fattigdom.
Les også: "Ny interessentgruppe til EITI oppnevnt i statsråd"